Moestuinmoeder bundelt blogteksten

Susan in haar moestuin
Susan in haar moestuin

Wekelijks schrijft Susan Lambeck op haar blog moestuinmoeder artikelen. Een vriendin zei ooit voor de grap: ‘Als je nu je blog teksten in een boekje uitbrengt, heb je altijd een cadeautje op verjaardagen. Als mensen vragen: “Wat doe jij tegenwoordig?” kun je antwoorden met: hier, lees mijn boek maar.’ Dat grapje werd behoorlijk serieus, begin 2014 verschijnt een bundel met haar blogteksten.

“Het is een zoektocht in de wereld van zelfvoorzienend leven, consuminderen, groen leven en moestuinieren,” vertelt Susan, “Ik schrijf over onderwerpen waar ik mij actief mee bezig houd, waar ik over nadenk. Na het verlies van mijn baan ben ik mij in deze thema’s gaan verdiepen en probeer ik van alles uit: van eten uit de natuur tot het ruilen van spullen en diensten.”

Susan Lambeck

“Laatst ontmoette ik iemand die aan mij vroeg: ‘Dus jij bent die Moestuinmoeder?”

Het begon ooit met updates op haar privé Facebookpagina.  “Daar kreeg ik heel veel leuke reacties op. Mensen om mij heen vroegen waarom ik geen blog ging schrijven over mijn moestuin met tips en leuke verhalen. Ik twijfelde erover, omdat er al zoveel inspirerende blogs bestaan”, legt ze uit. Ze besloot uiteindelijk toch te gaan bloggen en kreeg steeds meer reacties van buitenaf. “Gaandeweg bouwde ik een publiek op, kreeg ik ook reacties van mensen buiten mijn vriendenkring en begon ik het zelf steeds leuker te vinden om op deze manier over mijn leven als Moestuinmoeder te schrijven. Laatst ontmoette ik iemand die aan mij vroeg: ‘Dus jij bent die Moestuinmoeder?’ Daar moest ik erg om lachen!”

Het leek haar geweldig om eens een roman te schrijven, maar daar heeft ze naar eigen zeggen geen inspiratie voor. Korte columns daarentegen liggen haar heel goed. Een boek uitgeven van haar blogteksten is dus ideaal. “Ik heb 40 blogteksten geselecteerd voor mijn boekje en daarbij erop gelet dat er genoeg variatie in de onderwerpen zit. De teksten zelf zijn nauwelijks aangepast”, vertelt ze.

“Schrijven betekent voor mij een moment van bezinning, dingen op een rijtje zetten en een uitlaatklep.”

Schrijven was voor Susan eerst broodwinning. Ze schreef onder andere folder teksten en persberichten. Schrijven heeft nu voor haar een andere betekenis.  “Nu ik meer vanuit mijn eigen beleving en ervaringen schrijf, heb ik een nieuwe, creatieve kant van mezelf ontdekt. Het is veel meer spelen met woorden. Schrijven betekent voor mij een moment van bezinning, dingen op een rijtje zetten en een uitlaatklep. De laatste tijd ben ik weer meer na gaan denken hoe mijn teksten anderen kunnen informeren en inspireren. Het moet niet teveel een dagboek gaan worden.”

Begin 2014 verschijnt een bundeling van haar blogteksten in boekvorm bij Uitgeverij Free Musketeers (via Facebook blijf je op de hoogte van het blog). Voor iedereen die nog van plan is een boek te gaan schrijven heeft Susan nog wel wat tips: “Voor mijn werk heb ik diverse schrijftrainingen gevolgd en ik denk dat dat heel nuttig is. Maar ik denk dat – afhankelijk van het soort boek dat je gaat schrijven – je ook een eind komt door heel veel meters te maken, veel van andere schrijvers te lezen en je teksten te laten lezen. En regelmatig de deur uit gaan, want soms ligt de inspiratie ook op straat.”

Waar blog jij het liefst over?

Een gedachte over “Moestuinmoeder bundelt blogteksten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s